Reklama

Kluski ze szpinakiem

Szpinak jest zdrowy i zawiera wiele wartości odżywczych. Zobacz, jak z niego zrobić pyszne kluski.

Składniki

  • 400 g szpinaku
  • 2/3 szklanki mleka
  • 5 łyżeczek masła
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 4 jaja
  • 6 łyżek bułki tartej
  • sól

Przygotowanie:

1. Szpinak przebieramy, płuczemy, sparzamy wrzącą wodą, odcedzamy i miksujemy. Mleko zagotowujemy z masłem. Dodajemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek. Wbijamy po jednym jaju, cały czas mieszając. Następnie łączymy z bułką tartą oraz szpinakiem. Doprawiamy solą.

2. Metalową łyżką formujemy podłużne kluski, wkładamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy, aż będą miękkie, odcedzamy. Kluski polewamy roztopionym masłem i podajemy. 

Zobacz także:

Reklama
Rewia
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia | kluski | szpinak
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy