Kluski ze szpinakiem
Szpinak jest zdrowy i zawiera wiele wartości odżywczych. Zobacz, jak z niego zrobić pyszne kluski.

Składniki
- 400 g szpinaku
- 2/3 szklanki mleka
- 5 łyżeczek masła
- 8 łyżek mąki pszennej
- 4 jaja
- 6 łyżek bułki tartej
- sól
Przygotowanie:
1. Szpinak przebieramy, płuczemy, sparzamy wrzącą wodą, odcedzamy i miksujemy. Mleko zagotowujemy z masłem. Dodajemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek. Wbijamy po jednym jaju, cały czas mieszając. Następnie łączymy z bułką tartą oraz szpinakiem. Doprawiamy solą.
2. Metalową łyżką formujemy podłużne kluski, wkładamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy, aż będą miękkie, odcedzamy. Kluski polewamy roztopionym masłem i podajemy.
Zobacz także: