Knedle z truskawkami
Sezon na knedle w truskawkami trwa krótko. Wykorzystajmy ten czas, póki można kupić świeże owoce.
Składniki
- 25 dkg twarogu,
- 4 łyżki mąki,
- 1 łyżeczka mleka w proszku,
- jajko,
- 50 dag truskawek,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 1/2 szklanki jogurtu,
- cukier waniliowy
Twaróg przetrzeć przez sito, dodać mąkę, mleko w proszku, jajko i wyrobić ciasto. Uformować wałek, pokroić w plastry. Każdy plaster rozgnieść na placuszek.
Truskawki obtoczyć w bułce tartej. Na każdy placuszek położyć jedną truskawkę i zlepić w kulkę. Knedle gotować w lekko osolonym wrzątku. Wyjmować delikatnie łyżką cedzakową.
Na koniec jogurt wymieszać z cukrem waniliowym i polewać nim knedle.
Zobacz również:
Kotlety z ziemniaków smakują naprawdę dobrze!