Reklama

Knedle ze śliwkami

śliwkowe pyszności.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 20 dag śliwek bez pestek
  • 3 żółtka
  • 30 dag tłustego twarogu
  • łyżka masła
  • 2/3 szklanki mąki
  • sól
  • Do posypania: 4 łyżki masła, tarta bułka

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz i opłucz. Następnie gotuj w lekko osolonej wodzie przez 20 minut. Odcedź i odstaw do wystudzenia.

Zimne ziemniaki zmiel razem z twarogiem w maszynce do mielenia mięsa. Dodaj żółtka, łyżkę masła i mąkę. Wsyp odrobinę soli do smaku. Wyrób gładkie ciasto.

Odrywaj niewielkie porcje ciasta serowo-ziemniaczanego, formuj z nich placuszki. Na każdym połóż śliwkę i mocno zlep brzegi. Uformuj kule.

Knedle włóż do posolonej wrzącej wody. Gotuj kilka minut do momentu wypłynięcia. Wyjmij knedle łyżką cedzakową i przełóż na talerz.

Reklama

Na patelni rozgrzej masło, połącz z bułką i polej knedle.

Zobacz także:


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy