Reklama

Knedle ze śliwkami

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki Składniki dla 4 osób:

  • 4 łyżki bułka tarta
  • 15 dag masło
  • cukier waniliowy
  • 30 dag mąka pszenna
  • 1-2 sztuki jajko
  • 50 dag śliwki
  • 1 kg ziemniaki
  • sól
  • 40 dag twaróg

Ziemniaki obrać, umyć, ugotować do miękkości, przecisnąć przez praskę, pozostawić do ostygnięcia. Następnie dodać zmielony ser, mąkę, jajka i szczyptę soli. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Śliwki wypestkować. Włożyć na 5 minut do wrzątku, odcedzić, osączyć.

Nabierać porcje ciasta, lekko rozpłaszczać na dłoni i układać na nim śliwkę, oblepić ciastem formując kluskę. Panierować w mące.

Knedle porcjami gotować w lekko posolonym wrzątku. Odcedzać, przelać zimną wodą. Stopić masło, na nim zrumienić bułkę. Polewać knedle ze zrumienioną na maśle bułką.

Reklama


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy