Kofta z sosem tzatziki
Składniki
na szaszłyki:
- 50 dag mięsa mielonego wieprzowo- wołowego,
- 1 łyżeczka posiekanej świeżej lub suszonej mięty,
- 1 łyżeczka świeżej posiekanej kolendry lub natki pietruszki,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 jajko,
- 2 łyżki bułki tartej,
- szczypta ostrej mielonej papryki,
- sól,
- pieprz
na sos:
- 1 duży jogurt grecki (20 dag),
- 1 średni zielony ogórek, 3-4 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty lub koperku,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Mięso włóż do miski, dodaj miętę, kolendrę lub pietruszkę, oregano, ostrą paprykę jajko, bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, by mięso przeszło wszystkimi przyprawami.
Przygotuj sos tzatziki. Jogurt wymieszaj z oliwą z oliwek, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, miętą lub koperkiem. Ogórek umyj, obierz ze skóry. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż do sita i posyp solą. Odstaw na ok. 20 min, by puścił sok. Po tym czasie ogórek odciśnij z nadmiaru soku. Dodaj do jogurtu, wymieszaj. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wilgotnymi dłońmi uformuj z mięsa podłużne kiełbaski i nabij je na patyczki do szaszłyków. Usmaż na patelni grillowej lub na grillu. Podawaj z przygotowanym sosem i chlebkami pita.
Zobacz także: