Kofta z sosem tzatziki
Przygotowanie:
Mięso włóż do miski, dodaj miętę, kolendrę lub pietruszkę, oregano, ostrą paprykę jajko, bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, by mięso przeszło wszystkimi przyprawami.
Przygotuj sos tzatziki. Jogurt wymieszaj z oliwą z oliwek, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, miętą lub koperkiem. Ogórek umyj, obierz ze skóry. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż do sita i posyp solą. Odstaw na ok. 20 min, by puścił sok. Po tym czasie ogórek odciśnij z nadmiaru soku. Dodaj do jogurtu, wymieszaj. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wilgotnymi dłońmi uformuj z mięsa podłużne kiełbaski i nabij je na patyczki do szaszłyków. Usmaż na patelni grillowej lub na grillu. Podawaj z przygotowanym sosem i chlebkami pita.
Zobacz także: