Reklama

Reklama

Kofta z sosem tzatziki

Składniki na szaszłyki:

  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowo- wołowego,
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej lub suszonej mięty,
  • 1 łyżeczka świeżej posiekanej kolendry lub natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • szczypta ostrej mielonej papryki,
  • sól,
  • pieprz

Składniki na sos:

  • 1 duży jogurt grecki (20 dag),
  • 1 średni zielony ogórek, 3-4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty lub koperku,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Mięso włóż do miski, dodaj miętę, kolendrę lub pietruszkę, oregano, ostrą paprykę jajko, bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, by mięso przeszło wszystkimi przyprawami.

Przygotuj sos tzatziki. Jogurt wymieszaj z oliwą z oliwek, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, miętą lub koperkiem. Ogórek umyj, obierz ze skóry. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż do sita i posyp solą. Odstaw na ok. 20 min, by puścił sok. Po tym czasie ogórek odciśnij z nadmiaru soku. Dodaj do jogurtu, wymieszaj. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem.

Reklama

Wilgotnymi dłońmi uformuj z mięsa podłużne kiełbaski i nabij je na patyczki do szaszłyków. Usmaż na patelni grillowej lub na grillu. Podawaj z przygotowanym sosem i chlebkami pita.

Zobacz także:


Świat & Ludzie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje