Kokosanki do kawy
Te urocze i proste w przygotowaniu ciasteczka idealnie będą komponować się z popołudniową kawą.
Sposób przygotowania:
1. Masło roztop w rondelku. Dolej kilka kropli aromatu, dosyp cukier puder oraz wiórki kokosowe i całość dokładnie wymieszaj. Ostudź.
2. Białka wbij do wysokiego naczynia. Dosyp szczyptę soli i całość ubij na sztywną pianę. Pod koniec dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Do masy dołóż ostudzone wiórki kokosowe z masłem. Delikatnie wymieszaj.
3. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nałóż po łyżce ciasta kokosowego. Zachowaj kilkucentymetrowe odstępy między ciasteczkami.
4. Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 170ºC i piecz kwadrans do lekkiego zarumienienia. Gotowe kokosanki ostudź i przełóż do metalowego pudełka. Część od razu podaj do kawy.
Zobacz także: