Kuchnia
Nazywana pietruszką chińską, w magiczny wręcz sposób odmienia smak najprostszych dań.
Działa tonizująco na żołądek, wspomaga trawienie i chroni przed nowotworami jelita grubego. Naprawdę warto ją jeść!
Natka kolendry fantastycznie aromatyzuje grillowane ryby, owoce morze, mięsa z patelni, sałatki. Przechowuj ją w lodówce, zawiniętą w wilgotną ściereczkę.
Ponieważ jej żywot jest bardzo krótki, najlepiej zużyć ją jak najszybciej. Jeżeli dodajesz listki kolendry do potrawy gorącej, pamiętaj, że wysoka temperatura znacznie obniża walory smakowe tego zioła i powoduje jego ciemnienie. Przyprawiaj nim więc dania tuż przed podaniem.
Zupa azjatycka Na oliwie podsmaż kawałki piersi kurczaka. Zalej bulionem warzywnym,dodaj pokrojone jabłka, marchewkę i liść laurowy. Gdy marchew zmięknie, dopraw 4 łyżeczkami curry, pieprzem i solą. Pogotuj 12 minut, a następnie dodaj pokrojoną kapustę pekińską i sos sojowy. Zupę podawaj obficie posypaną świeżą kolendrą.
A może z owocami morza? Kolendra podbije smak podduszonych w maśle czosnkowym krewetek królewskich. Przed posypaniem kolendrą wymieszaj w kubeczku sok z cytryny z płatkami chili i polej tym krewetki. Dopiero tuż przed podaniem posyp danie natką.