Kolorowa terrina z papryką
Terrina to rodzaj francuskiego pasztetu, który rozpływa się w ustach. Chcesz ją zrobić inaczej? Paprykę zastąp pieczoną cukinią, bakłażanem albo – wykwintniej – wędzonym łososiem.
Składniki
- 50 dag sera śmietankowego
- po 2 czerwone i żółte papryki
- 1 pęczek szczypiorku
- 6 łyżek żelatyny
- 2 łyżki śmietany 30 proc.
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok i skórka starta z 1 cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Papryki umyć, upiec w piekarniku (200°C), aż skórka stanie się czarna. Gorące przełożyć do foliowej torebki, związać, odłożyć. Kiedy ostygną, usunąć spaloną skórkę i gniazda nasienne. Papryki pokroić w paski.
2. Żelatynę namoczyć według przepisu na opakowaniu. Wymieszać z lekko podgrzaną śmietaną. Dodać rozdrobniony ser, oliwę, sok ze skórką z cytryny i posiekany szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
3. Keksówkę wyłożyć folią spożywczą. Na dnie położyć paski papryki. Wylać 1/3 masy, przełożyć paskami papryki, czynność powtórzyć. Na wierzchu zakończyć papryką, zawinąć brzegi folii.
4. Formę z terriną włożyć do lodówki co najmniej na 6 godzin (lub na noc).
Zobacz także: