Reklama

Reklama

Kolorowa terrina z papryką

Terrina to rodzaj francuskiego pasztetu, który rozpływa się w ustach. Chcesz ją zrobić inaczej? Paprykę zastąp pieczoną cukinią, bakłażanem albo – wykwintniej – wędzonym łososiem.

Składniki

  • 50 dag sera śmietankowego
  • po 2 czerwone i żółte papryki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 6 łyżek żelatyny
  • 2 łyżki śmietany 30 proc.
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok i skórka starta z 1 cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Papryki umyć, upiec w piekarniku (200°C), aż skórka stanie się czarna. Gorące przełożyć do foliowej torebki, związać, odłożyć. Kiedy ostygną, usunąć spaloną skórkę i gniazda nasienne. Papryki pokroić w paski. 

2. Żelatynę namoczyć według przepisu na opakowaniu. Wymieszać z lekko podgrzaną śmietaną. Dodać rozdrobniony ser, oliwę, sok ze skórką z cytryny i posiekany szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. 

3. Keksówkę wyłożyć folią spożywczą. Na dnie położyć paski papryki. Wylać 1/3 masy, przełożyć paskami papryki, czynność powtórzyć. Na wierzchu zakończyć papryką, zawinąć brzegi folii. 

4. Formę z terriną włożyć do lodówki co najmniej na 6 godzin (lub na noc).

Zobacz także:

Reklama

Twoje Imperium

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy