Kolorowe torty
Idealne na przyjęcia urodzinowe, ale nie trzeba czekać na wielką okazję, aby cieszyć się ich smakiem. Już dziś możesz zrobić pyszny kolorowy tort!
Ciasto:
3 jajka
6 dag cukru
9 dag mąki
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka masła do wysmarowania blachy
3 łyżki bułki tartej
40 dag. malin
1 torebka galaretki malinowej
2 łyżki żelatyny
1 tabliczka czekolady
3 szklanki śmietanki 30 %
4 łyżki cukru pudru
Jajka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę i dodawać partiami cukier, cały czas ubijając. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Obie mąki połączyć z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej, bardzo delikatnie wymieszać. Dużą tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułka tartą, przełożyć ciasto, wyrównać powierzchnię. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku ok. 15 min. Maliny zmiksować. Czekoladę posiekać. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, trochę śmietanki odłożyć do dekoracji. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wrzątku i połączyć ze śmietaną. Śmietanę podzielić na pół, jedną część wymieszać z połową zmiksowanych malin, z drugą z posiekaną czekoladą. Na spod biszkoptowy wylać masę malinową, wyrównać powierzchnię, nałożyć śmietanę z czekoladą. Ciasto włożyć do lodówki. Galaretkę rozpuścić w
szklance wrzątku i po schłodzeniu połączyć z pozostałym musem malinowym, wylać na ciasto i schładzać ok. 1 h. Schłodzone ciasto można udekorować pozostawioną bitą śmietaną, malinami i melisą.
Składniki na 12 porcji:
Biszkopt:
6 jaj, cukier waniliowy,
6 łyżek cukru,
6 łyżek mąki tortowej,
łyżka mąki ziemniaczanej.
Masa:
1 kostka masła,
3 jajka,
1 galaretka agrestowa,
4 banany
Pianka:
3 białka,
1/2 szklanki cukru pudru,
1 galaretka wiśniowa.
Przyrządzanie:
Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, połączyć z kolejnymi żółtkami oraz z mąką. Masę wyłożyć do tortownicy, piec w temp. 180oC około 35 minut.
Biszkopt upiec dzień wcześniej. Banany rozgnieść lub zmiksować. Masło utrzeć z żółtkami, dodając po łyżce masy z bananów. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody, tężejącą dodać do masy, utrzeć. Masą wyłożyć na biszkopt, wstawić do lodówki. Białka ubić z cukrem. Dodać galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody. Pianę ułożyć na masie. Na niej plasterki bananów i tężejącą galaretkę.
Składniki na 12 porcji:
Na ciasto:
5 jajek,
25 dag margaryny,
szklanka cukru,
2 szklanki mąki,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki kakao,
4-5 jabłek,
tłuszcz do formy,
10 dag czekolady i listki czekoladowe do dekoracji,
sok z cytryny
Na krem:
budyń śmietankowy,
1/2 litra mleka,
25 dag margaryny,
4 łyżki cukru pudru
1. Jabłka umyj, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój na plastry, skrop sokiem z cytryny. Blachę wyłóż pergaminem, ułóż na nim plastry jabłka. Zapiekaj je 15 minut w 180 st. C. Jajka umyj, oddziel żółtka od białek. W wysokim naczyniu ubij białka na sztywną pianę. Margarynę utrzyj z cukrem, dodaj żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia i ubitą pianę. Masę podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao i wymieszaj. Tortownicę posmaruj tłuszczem, wylej najpierw jasne ciasto, a następnie ciemne. Piecz 45 min w temp. 180 st. C.
2. Budyń przygotuj wg przepisu, wystudź go. Margarynę utrzyj z cukrem pudrem, dodawaj porcjami budyń. 1/3 kremu odłóż, resztę wyłóż na ciasto. Na wierzchu ułóż upieczone i wystudzone plastry jabłek. Częścią odłożonego kremu posmaruj także boki ciasta. Ostatnią porcją kremu nadziej szprycę i udekoruj ciasto kremowymi gwiazdkami.
3. Tabliczkę czekolady zetrzyj na tarce i posyp nią gotowe ciasto. Udekoruj listkami czekoladowymi.