Konfitura z czereśni z kardamonem

Domowe przetwory z letnich owoców idealnie sprawdzą się jako dodatek do ciast i naleśników.

Konfitura czereśniowo-kardamonowa
Konfitura czereśniowo-kardamonowa123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 kg czereśni
  • pół szklanki cukru
  • ćwierć łyżeczki mielonego kardamonu
  • skórka otarta z połowy dużej cytryny
  • 3 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

1. Czereśnie myjemy i drylujemy, a następnie przekładamy do garnka. Dodajemy cukier, sok oraz skórkę z cytryny (wyszorowanej i wyparzonej) i mieszamy drewnianą łyżką.

2. Doprawiamy kardamonem i gotujemy na małym ogniu przez 2-3 godziny, od czasu do czasu mieszając, by owoce nie przywarły do dna naczynia.

3. Gdy konfitura zgęstnieje, przekładamy ją do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy i stawiamy do góry dnem do wystygnięcia.

Zobacz także:

Naleśniki z czereśniami w syropie winnymStyl.pl
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas