Konfitura z pamiętnika babci
Sezon na świeże owoce i warzywa rozpoczął się na dobre.
1. Truskawki dokładnie przebierz, umyj i dopiero usuń szypułki.
2. Owoce przesyp do szerokiego, płaskiego garnka (możesz je pokroić na pół) i zasyp 1 kg cukru. Tak przygotowane odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby puściły sok.
3. Dwie szklanki wody zagotuj z pozostałym cukrem. Gdy syrop zacznie wrzeć, wsyp truskawki i dodaj sok wyciśnięty z cytryny. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze ok. pół godziny na małym ogniu. Podczas gotowania nie mieszaj ich łyżką, tylko potrząsaj garnkiem. Łyżką cedzakową usuwaj powstającą pianę.
4. Wyłącz ogień i pozostaw konfitury do następnego dnia. Na drugi dzień smaż je na wolnym ogniu, aż syrop nabierze głębokiego koloru. Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych słoików. Szczelnie zamknij i odwróć do góry dnem.