Kopytka szpinakowe
Ziemniaki są sycące, tanie i wcale nie nudne. Można je przyrządzić na setki sposobów, wyczarować z nich proste i wykwintne dania. Świetnie smakują nie tylko z mięsem lub rybą, ale i z innymi warzywami.
Składniki
- 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 8 łyżek mąki
- masło
- 15 dag mrożonego szpinaku
- jajko
- sól
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj rozmrożony i odparowany na patelni szpinak. Wymieszaj.
2. Dodaj mąkę, jajko, sól i dobrze wyrób dłonią. Uformuj z ciasta wałeczki grubości kciuka i pokrój je ukośnie na 1,5 cm kawałki. Gotuj w osolonej wodzie. Gotowe polej stopionym masłem.
Zobacz także: