Korzenne talarki
Zamiast orzechów użyj migdałów!

Składniki
- 125 g masła
- 100 g brązowego cukru
- 60 g syropu klonowego
- 100 g orzechów laskowych
- 250 g mąki
- po 1/4 łyżeczki mielonych goździków i imbiru
- łyżeczka cynamonu
- 100 g gorzkiej czekolady
1. W rondlu rozpuszczamy masło z cukrem i syropem klonowym, studzimy. Orzechy podprażamy chwilę na patelni bez tłuszczu, studzimy, a następnie drobno siekamy i dodajemy do masła, mieszamy. Mąkę przesiewamy do miski i łączymy z masą maślano-orzechową. Dodajemy mielone goździki, imbir i cynamon, wyrabiamy. Z ciasta formujemy wałek o średnicy 4 cm i długości ok. 30 cm, zawijamy w folię spożywczą lub aluminiową i wstawiamy na noc do lodówki. 2. Ciasto kroimy w cienkie plastry, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 8-10 minut w 200ºC. 3. Czekoladę kruszymy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestygnięcia. Ostudzone ciastka zanurzamy do połowy w czekoladzie i odkładamy, żeby polewa dobrze na nich zastygła.