Reklama

Korzenne talarki

Zamiast orzechów użyj migdałów!

Czas przyrządzenia: 70 minut

Składniki

  • 125 g masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 60 g syropu klonowego
  • 100 g orzechów laskowych
  • 250 g mąki
  • po 1/4 łyżeczki mielonych goździków i imbiru
  • łyżeczka cynamonu
  • 100 g gorzkiej czekolady

1. W rondlu rozpuszczamy masło z cukrem i syropem klonowym, studzimy. Orzechy podprażamy chwilę na patelni bez tłuszczu, studzimy, a następnie drobno siekamy i dodajemy do masła, mieszamy. Mąkę przesiewamy do miski i łączymy z masą maślano-orzechową. Dodajemy mielone goździki, imbir i cynamon, wyrabiamy. Z ciasta formujemy wałek o średnicy 4 cm i długości ok. 30 cm, zawijamy w folię spożywczą lub aluminiową i wstawiamy na noc do lodówki.
2. Ciasto kroimy w cienkie plastry, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 8-10 minut w 200ºC.
3. Czekoladę kruszymy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestygnięcia. Ostudzone ciastka zanurzamy do połowy w czekoladzie i odkładamy, żeby polewa dobrze na nich zastygła.

Reklama
Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy