Kotleciki gryczane
Składniki
- natka pietruszki
- 30 dag twarogu
- sól, pieprz
- 2 jajka
- 1 mały por
- 20 dag kaszy gryczanej
- olej
- 1 szklanka płatków owsianych
- 15 dag sera pleśniowego typu rokpol
10 min
5-6 osób
Przygotowanie:
Kaszę wsyp do posolonego wrzątku. Ugotuj na sypko, odcedź. Por pokrój w kosteczkę, zeszklij na oleju. Dodaj do ugotowanej kaszy.
Ser pleśniowy zetrzyj, wymieszaj z pokruszonym twarogiem i jajkami na papkę. Dodaj kaszę oraz posiekaną natkę i sól i pieprz do smaku. Wyrób masę. Z masy formuj zgrabne kotleciki. Panieruj w płatkach owsianych.
Smaż z obu stron na złoty kolor.
Podawaj z ziemniakami z wody oraz sałatką pomidorową. Dobrym dodatkiem jest gęsta kwaśna śmietana.
Zobacz także: