Kotleciki na pikantnie z cebulką
Składniki
na 4 porcje
- 2 pęczki natki pietruszki
- 3 cebule
- sól
- suszone płatki chili
- 15 dag ziemniaków
- 60 dag mieszanego mielonego mięsa
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- szczypta kuminu
- 4 łyżki oliwy
- 2 pomidory
1 Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek i drobno je posiekać. Cebule obrać, jedną odłożyć, pozostałe pokroić w cienkie plasterki i wymieszać je z połową natki. Przyprawić do smaku solą i chili. Odłożoną cebulę posiekać. Ziemniaki obrać, drobno zetrzeć. Mięso mielone wymieszać z resztą natki. Dodać posiekaną cebulę, starte ziemniaki i jajko. Dołożyć koncentrat pomidorowy. Masę przyprawić na pikantnie solą, kuminem, mieloną papryką i chili. Dobrze wyrobić. Z mięsnej masy uformować 12 owalnych kotlecików.
2 Na patelni rozgrzać oliwę. Włożyć kotleciki, smażyć przez 6 minut. Pomidory pokroić w kostkę. Dodać do plasterków cebuli wymieszanych z natką. Nałożyć na gotowe kotleciki. Danie serwować np. z kaszą bulgur albo z chlebkiem pita.