Kotleciki warzywne w płatkach owsianych i migdałach
Złocista chrupiąca owsiano-migdałowa panierka, ziemniaczano-marchewkowe wnętrze, czyli idealne połączenie na warzywny obiad.

Składniki
- 300 g ziemniaków
- 300 g marchwi
- 150 g płatków owsianych górskich
- 1/2 pęczka dymki ze szczypiorem
- jajo
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 10 g płatków migdałowych
- sól
- pieprz
- olej
Sposób przygotowania:
Ziemniaki i marchewkę obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy.
Dymkę ze szczypiorkiem kroimy w cienkie krążki.
Ugotowaną marchewkę i ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Dodajemy 140 g płatków owsianych, jajo, dymkę ze szczypiorkiem, gałkę muszkatołową, doprawiamy pieprzem, solą i mieszamy, by składniki się połączyły. Gdyby ciasto było za rzadkie, możemy zagęścić je mąką ziemniaczaną.
10 g płatków owsianych mieszamy na talerzu z płatkami migdałowymi. Rękoma skropionymi wodą formujemy z ciasta nieduże klopsiki. Każdy obtaczamy w panierce z płatków.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy klopsiki około 5 minut z każdej strony na jasnozłoty kolor. Przekładamy na papierowe ręczniki, by osączyć z nadmiaru tłuszczu. Podajemy na ciepło z surówkami. Albo na zimno, jako przekąskę, z różnymi dipami
Zobacz także: