Reklama

Kotlet de volaille

Klasyczny przepis na kotleta z kurczaka.

Składniki

  • 2 piersi z kurczaków
  • 4 łyżki masła
  • 100 g mąki
  • 2 jajka
  • 10 g tartej bułki
  • klarowane masło lub olej do smażenia
  • sól

Składniki na nadzienie szpinakowe

  • 200 g szpinaku
  • łyżka śmietany
  • 1 ząbek czosnku
  • jajko ugotowane na twardo
  • sól
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Piersi umyć, osuszyć. Przekroić na cztery kotlety. Lekko zbić tłuczkiem do mięsa.

Wzdłuż każdego kotleta zrobić nacięcie, do którego włożyć po łyżce masła.

Mocno zacisnąć brzegi, posolić.

Panierować po kolei: w mące, roztrzepanych jajkach, tartej bułce.

Smażyć na maśle po 3 minuty z każdej strony. Dodatkowo dosmażyć na małym ogniu przez 2 minuty.

Podając na talerze, na każdym kotlecie położyć krążek masła i plasterek cytryny.

Jak zrobić farsz ze szpinaku?

Na patelni udusić szpinak, doprawić gałką muszkatołową, rozgniecionym czosnkiem solą. Dodać śmietankę, całość odparować i wymieszać z posiekana jajkiem.

Reklama

Zobacz także:

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy