Kotlet de volaille
Klasyczny przepis na kotleta z kurczaka.

Składniki
- 2 piersi z kurczaków
- 4 łyżki masła
- 100 g mąki
- 2 jajka
- 10 g tartej bułki
- klarowane masło lub olej do smażenia
- sól
na nadzienie szpinakowe
- 200 g szpinaku
- łyżka śmietany
- 1 ząbek czosnku
- jajko ugotowane na twardo
- sól
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Piersi umyć, osuszyć. Przekroić na cztery kotlety. Lekko zbić tłuczkiem do mięsa.
Wzdłuż każdego kotleta zrobić nacięcie, do którego włożyć po łyżce masła.
Mocno zacisnąć brzegi, posolić.
Panierować po kolei: w mące, roztrzepanych jajkach, tartej bułce.
Smażyć na maśle po 3 minuty z każdej strony. Dodatkowo dosmażyć na małym ogniu przez 2 minuty.
Podając na talerze, na każdym kotlecie położyć krążek masła i plasterek cytryny.
Jak zrobić farsz ze szpinaku?
Na patelni udusić szpinak, doprawić gałką muszkatołową, rozgniecionym czosnkiem solą. Dodać śmietankę, całość odparować i wymieszać z posiekana jajkiem.
Zobacz także: