Kotlet de volaille
Klasyczny przepis na kotleta z kurczaka.
Przygotowanie:
Piersi umyć, osuszyć. Przekroić na cztery kotlety. Lekko zbić tłuczkiem do mięsa.
Wzdłuż każdego kotleta zrobić nacięcie, do którego włożyć po łyżce masła.
Mocno zacisnąć brzegi, posolić.
Panierować po kolei: w mące, roztrzepanych jajkach, tartej bułce.
Smażyć na maśle po 3 minuty z każdej strony. Dodatkowo dosmażyć na małym ogniu przez 2 minuty.
Podając na talerze, na każdym kotlecie położyć krążek masła i plasterek cytryny.
Jak zrobić farsz ze szpinaku?
Na patelni udusić szpinak, doprawić gałką muszkatołową, rozgniecionym czosnkiem solą. Dodać śmietankę, całość odparować i wymieszać z posiekana jajkiem.
Zobacz także: