Kotlety mielone z dipem
Alternatywa dla typowego mielonego.
Składniki
- 40 dag mięsa mielonego wieprzowego
- 3 łyżki bułki tartej
- jajko
- 2 łyżki posiekanych ziół (natka pietruszki, majeranek, szczypiorek, lubczyk)
- 1/2 czerwonej, żółtej i zielonej papryki
- sól
- bulion warzywny
- olej
na sos
- 4 łyżki majonezu
- pieprz
- 2 łyżki jogurtu
- ząbek czosnku
- łyżeczka curry
- ostra, suszona papryka
Przygotowanie:
Do mięsa dodaj bułkę tartą, zioła, pokrojone w drobniutką kosteczkę papryki. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wbij jajko, dolej 3 łyżki wody i wyrób masę. Wilgotnymi dłońmi uformuj z mięsa małe kulki. Ułóż je na aluminiowej blaszce posmarowanej niewielką ilością oleju. Kulki mięsne wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 5 minut w temperaturze 180° C. Następnie wrzuć je do gorącego bulionu i gotuj około 15 minut. Wyjmij łyżką cedzakową.
Jogurt wymieszaj z majonezem, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz curry. Całość wymieszaj, dopraw solą i ostrą, suszoną papryką.
Danie najlepiej podawaj z sosem i pieczonymi ziemniakami.
Zobacz także: