Kotlety ryżowe
Wegetariańskie kotleciki mogą być równie pyszne jak mięsne. Wypróbuj przepis na szybkie kotlety ryżowe.

Składniki
- 100 g suchego ryżu
- 4-5 cebul dymek ze szczypiorkiem
- 10 cm białej części pora
- pietruszka
- ząbek czosnku
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- olej
Sposób przygotowania:
1. Gotujemy ryż. Cebule i czosnek obieramy, myjemy, osuszamy, po czym siekamy i szklimy na odrobinie oleju. Szczypior, por oraz natkę pietruszki myjemy i drobno kroimy. Korzeń pietruszki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dorzucamy wszystko do cebuli i dusimy do miękkości.
2. Ryż przekładamy do miski i widelcem rozgniatamy grudki. Dodajemy zawartość patelni. Doprawiamy, wbijamy jajka oraz mąkę i mieszamy. Z masy formujemy nieduże kotlety (możemy je panierować w bułce tartej).
3. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy kotlety z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniku.
Zobacz także: