Kotlety z gotowanych ziemniaków

123RF/PICSEL

Składniki

  • 5 dag mąki
  • 1-2 cebule
  • 4-5 łyżek posiekanej zieleniny
  • 1,2 kg ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania

Ziemniaki umyć, obrać, ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Przepuścić przez maszynkę albo przecisnąć przez praskę. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na oleju na złoty kolor.

Gdy ziemniaki przestygną, dodać do nich mąkę, przesmażoną cebulę, posiekaną zieleninę, jajka i kilka łyżek tartej bułki. Dodać sól i pieprz do smaku. Starannie wyrobić masę.

Z gotowej masy lekko wilgotnymi dłońmi formować niewielkie kotleciki, spłaszczać na dłoni, a następnie obtaczać je w tartej bułce. Usmażyć na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju.

Zobacz także:

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas