Reklama

Kotlety z kaszy

Składniki

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 800 g ziemniaków
  • 300 g marchewki
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oleju
  • 350 ml bulionu warzywnego
  • 200 g brokułów
  • 100 g wędzonego żółtego sera
  • 3 jajka
  • 800 ml wody
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 50 g wędzonego boczku w plasterkach
  • sól

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną wsyp na sitko i przelej wrzątkiem. Następnie przesyp ją do garnka i zalej osoloną wodą. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj przez 20-30 minut. Od czasu do czasu zamieszaj. Ziemniaki obierz, opłucz, przekrój na kawałki i gotuj je w osolonej wodzie aż będą miękkie.

Marchewki obierz, opłucz i pokrój na talarki. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na łyżce rozgrzanego oleju. Dodaj do niej kawałki marchewki, smaż kolejne 3 minuty. Warzywa podlej 100 ml bulionu i gotuj kolejne 10 minut.

Reklama

Brokuły oczyścić, gotuj 3-4 minuty w osolonej wodzie, odcedź. Żółty ser pokrój na kawałeczki. Wymieszaj je z kaszą, jajkami, bułką tartą oraz 1 łyżką oleju i 1 łyżką śmietany. Do masy dodaj brokuły. Przypraw całość solą i pieprzem. Z masy uformuj 12 kotletów. Smaż na 3 łyżkach rozgrzanego oleju przez 10 minut.

Plasterki boczku pokrój w cienkie paseczki i usmaż na chrupko na patelni bez tłuszczu. Marchewkę, bulion i pozostałą śmietanę zmiksuj na gładki sos. Przypraw go solą i pieprzem. Kotlety podaj z ciepłymi ziemniakami polane sosem. Danie obficie posyp boczkiem.

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy