Kotlety z komosy z salsą
Komosę ryżową można jeść na diecie bezglutenowej. Przed ugotowaniem warto zalać ją wodą, zlać brudy, porządnie wypłukać.
Składniki
- 2 szklanki komosy ryżowej
- 1 mango
- 4 pomidory
- 1 czerwona cebula
- 1 limonka
- 2 puszki fasoli
- 1 ząbek czosnku
- 15 dag sera feta
- 4 gałązki natki pietruszki
- 2 gałązki mięty
- 5 gałązek kolendry
- 5 dag mieszanki sałat
- 3 łyżki kukurydzianej mąki
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz, cukier,
- kumin
45 min
4
Sposób przygotowania:
1. Komosę zalać trzema szklankami wrzątku, gotować, aż wchłonie wodę.
2. Mango i pół cebuli obrać, pokroić, kolendrę posiekać, pomidory pokroić, wycisnąć sok z limonki. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Schłodzić w lodówce.
3. Komosę połączyć z odcedzoną zmiksowaną fasolą, posiekanym czosnkiem i połową cebuli, natką, miętą i mąką, wkruszyć fetę, doprawić solą, pieprzem i kuminem. Masę dobrze wyrobić, odstawić do lodówki na godzinę.
4. Z masy utoczyć kotleciki, smażyć na oleju po cztery minuty z każdej strony.
Zobacz także: