Kotlety z kuskusem

Składniki
- 3 buraki, ugotowane lub upieczone w łupinie
- 1/2 szklanki kaszy kuskus
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki sezamu
- jajko
- suszony tymianek
- 4 małe gałązki świeżego tymianku
- puszka soi
- olej
- sól i pieprz
Kaszę przygotuj według przepisu na opakowaniu. Buraki obierz, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach, wymieszaj z kaszą, sezamem, posiekanym czosnkiem i jajkiem.
Masę dopraw tymiankiem, solą i szczyptą pieprzu, najlepiej świeżo zmielonego. Wsyp soję i wymieszaj. Z masy uformuj niewielkie kotleciki, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Obłóż gałązkami tymianku i lekko polej olejem. Piecz w piekarniku w temperaturze 190°C przez 20 minut.
Zobacz także: