Kotlety zapiekane pod serem
Po co tracić czas i brudzić kilka garnków, skoro w dwa, trzy kwadranse można przygotować pyszne danie obiadowo-kolacyjne na jednej patelni?
Składniki
- 40 dag zielonej fasolki szparagowej,
- sól,
- 2 dymki,
- 15 dag pomidorków koktajlowych,
- 2 kotlety schabowe (bez kości),
- 1 łyżka oleju,
- 100 ml bulionu warzywnego (może być z kostki),
- 4 dag żółtego sera, np. goudy,
- 1 gałązka natki pietruszki
Przygotowanie:
Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, opłukać, ewentualnie przekroić, gotować 15 minut w posolonej wodzie. Dymki oczyścić, pokroić na kawałeczki. Pomidorki umyć, pociąć na połówki. Kotlety opłukać i wytrzeć do sucha. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć na nim kotlety po 5 minut z każdej strony. Pod koniec posolić. Usmażone mięso zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu smażyć dymki i pomidory przez 3 minuty. Fasolkę odcedzić, od-sączyć, dodać do warzyw na patelni. Ser żółty zetrzeć na tarce.
Warzywa podlać bulionem, doprowadzić całość do wrzenia. Na patelnię ponownie włożyć kotlety. Posypać startym żółtym serem. Przykryć i dusić pod przykryciem 2 minuty. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Posiekać i posypać gotowe danie. Podawać od razu.
Zobacz także: