Kotlety ziemniaczane z kurkumą i curry
Proste, smaczne i dające dużo energii – takie walory mają dania z tych warzyw. Skuś się na chrupiące frytki lub placki, albo na talerz gorącej zupy i rozpływającą się w ustach cudowną zapiekankę!

Składniki
- 300 g ugotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka curry w proszku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól
- 2 łyżki oliwy
- jajko
- bułka tarta
- masło klarowane do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Purée ziemniaczane ostudź i przełóż do miski. Dodaj pokrojoną w kosteczkę i zeszkloną na oliwie cebulę z czosnkiem, jajko i 2 łyżki bułki tartej. Dopraw do smaku solą, curry oraz kurkumą. Wymieszaj.
2. Z masy uformuj podłużne kotlety. Obtocz je delikatnie w bułce tartej. 3. Rozgrzej na patelni masło klarowane. Smaż kotlety z obu stron przez około 4 minuty, aż się zrumienią. Podawaj np. z sosem czosnkowym lub zielonym pesto.
Zobacz także: