Reklama

Kotlety ziemniaczane z kurkumą i curry

Proste, smaczne i dające dużo energii – takie walory mają dania z tych warzyw. Skuś się na chrupiące frytki lub placki, albo na talerz gorącej zupy i rozpływającą się w ustach cudowną zapiekankę!

Składniki

  • 300 g ugotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól
  • 2 łyżki oliwy
  • jajko
  • bułka tarta
  • masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Purée ziemniaczane ostudź i przełóż do miski. Dodaj pokrojoną w kosteczkę i zeszkloną na oliwie cebulę z czosnkiem, jajko i 2 łyżki bułki tartej. Dopraw do smaku solą, curry oraz kurkumą. Wymieszaj. 

2. Z masy uformuj podłużne kotlety. Obtocz je delikatnie w bułce tartej. 3. Rozgrzej na patelni masło klarowane. Smaż kotlety z obu stron przez około 4 minuty, aż się zrumienią. Podawaj np. z sosem czosnkowym lub zielonym pesto.

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy