Krajanka cytrynowa w polewie czekoladowej

Składniki
na 30 porcji
- 250 g masła lub margaryny
- 250 g cukru
- 1 torebka cukru wanilinowego
- skórka otarta z 2 cytryn
- 4 jajka
- sól
- 325 g mąki
- sok z 1/2 cytryny
- 6 łyżek mleka
- 1/2 torebki proszku do pieczenia
- 25 g płatków migdałowych
- 375 g gorzkiej czekolady
- tłuszcz do blachy
1. Masło utrzyj ze szczyptą soli, cukrem oraz cukrem wanilinowym na puszystą, jasnokremową masę. Dodaj skórkę cytrynową. Kolejno wbijaj jajka. Dolej sok z cytryny i mleko. Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypuj do ucieranej masy.
2. Blachę o wym. 39x32 cm posmaruj tłuszczem. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz 15-20 minut. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
3. Płatki migdałowe zrumień na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Czekoladę połam na kawałeczki i stop w gorącej kąpieli wodnej. Odstaw do wystudzenia.
4. Placek cytrynowy oblej polewą z czekolady. Zrób widelcem ozdobne ukośne paski. Posyp zrumienionymi płatkami migdałowymi. Gdy polewa zastygnie, pokrój ciasto na porcje.
Zobacz również: