Krem cebulowy na białym winie z serową grzanką
Wykwintne danie, które zrobi wrażenie na gościach? Polecamy przepis na krem cebulowy!
Sposób przygotowania:
1. Warzywa obierz. Ziemniaki i cebule pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj. Do garnka włóż ziemniaki, zalej wodą, posól i gotuj do miękkości.
2. W drugim, większym garnku rozgrzej olej. Włóż cebulę. Smaż ok. 20 minut, od czasu do czasu zamieszaj. Dołóż czosnek i krótko podsmaż. Wlej wino. Kiedy prawie całkowicie odparuje, wlej bulion i gotuj 12-15 minut. Dodaj ugotowane ziemniaki. Zupę zblenduj na gładki krem. Wymieszaj ze śmietanką. Dopraw solą, pieprzem i gałką. Zagotuj.
3. Krem podawaj z pokruszonym serem bursztyn lub serowymi grzankami (kromki bagietki posmaruj masłem wymieszanym ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku i zapiecz na chrupko w 180°C).
Zobacz także: