Krem czosnkowy z grzankami
Do zrobienia grzanek świetnie nadaje się suchy chleb. Pokrój go w kostkę. Włóż na patelnię z rozgrzanym masłem. Podsmaż, często mieszając, na złoty kolor. W wersji beztłuszczowej: ułóż na blasze i podpiecz (ok. 5 minut) w 200°C (piekarnik ustawiony na termoobieg).
Sposób przygotowania:
1. Z główek czosnku odetnij górę - tak aby pokazały się ząbki. Główki ułóż na małych arkuszach folii aluminiowej. Skrop oliwą i posyp solą. Zawiń szczelnie w folię. Ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 45 minut. Odwiń z folii. Po wystudzeniu wyciśnij upieczone ząbki do miseczki.
2. Obierz cebulę i pokrój ją w pióra. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Rozgrzej w garnku masło. Włóż cebulę. Posyp ją tymiankiem i lekko podsmaż.
3. Dołóż upieczony czosnek oraz ziemniaki. Zalej gorącym bulionem. Gotuj przez 10-12 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
4. Zupę przypraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Zblenduj ją. Wmieszaj śmietankę i zagotuj. Krem podawaj np. z grzankami albo z groszkiem ptysiowym.
Zobacz także: