Krem pietruszkowo-porowy

Aromatyczny i sycący krem z pietruszki i pora z dodatkiem kiełbasy chorizo.

Krem pietruszkowo-porowy
Krem pietruszkowo-porowy123RF/PICSEL
Krem pietruszkowo-porowy (Ipla/Polsat)

Składniki

  • 2 duże pietruszki
  • por
  • 50 g chorizo
  • 3 duże ziemniaki
  • litr bulionu
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml śmietanki 30%
  • szczypiorek lub pietruszka do dekoracji
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Warzywa myjemy i obieramy. Chorizo i warzywa kroimy na kawałki. Przesmażamy wszystko na maśle do zarumienienia. Gdy całość będzie dobrze skarmelizowana, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Miksujemy blenderem na jednolitą masę, dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem lub pietruszką.

Polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas