Krem serowo-porowy

Jest rozgrzewająca, tania i łatwa do przygotowania.

Krem serowo-porowy
Krem serowo-porowy123RF/PICSEL

Składniki

  • 3 duże pory
  • 3 duże ziemniaki
  • 1 średnia marchewka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • 500-700 ml bulionu warzywnego
  • 30 dag serków topionych śmietankowych
  • 25 dag mięsa mielonego, np. wołowo-wieprzowego
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól
  • biały pieprz
50 min
4 - 5

1. Z porów usuń wierzchnie liście, starannie opłucz pod bieżącą wodą a następnie pokrój w plastry (białą i jasnozieloną część). Ziemniaki oraz marchewkę obierz i umyj. Ziemniaki pokrój w kostkę.  

2. Do garnka wlej bulion, dodaj marchewkę, zagotuj. Na patelni roztop masło, wrzuć pokrojone pory (2 łyżki odłóż) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszając smaż ok. 5 min. Przełóż do bulionu, dodaj ziemniaki. Gotuj ok. 15 min, aż ziemniaki zmiękną. Bulion przecedź. Marchewkę pokrój w drobną kostkę. Pozostałe warzywa rozdrobnij blenderem i wlej do nich wino oraz bulion - tyle, aby uzyskać pożądaną konsystencję zupy. Dodaj serki topione, podgrzewaj aż serki się roztopią. Zupę dopraw solą oraz pieprzem.  

3. Na suchą, rozgrzaną teflonową patelnię wrzuć mięso oraz pozostałe pory. Duś, od czasu do czasu mieszając, aż pory zmiękną. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Do zupy dodaj marchewkę oraz mięso i posyp szczypiorkiem. 

Zupę można też przygotować bez mięsa. Zamiast niego warto dodać podsmażone wcześniej na patelni kawałki pora lub grzanki.

Zobacz także:

Zupa krem z pieczarek po prowansalskuStyl.pl
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas