Krem serowo-ziemniaczny
Sycące, tanie i wcale nie nudne.Można je przyrządzić na setki sposobów, wyczarować z nich proste i wykwintne dania. Świetnie smakują nie tylko z mięsem lub rybą, ale i z innymi warzywami.
Składniki
- 2 duże ziemniaki
- 2 cebule
- 2 łyżki klarowanego masła
- 3 ząbki czosnku
- 10 dag startego żółtego sera
- łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku
- 2 kromki chleba lub 4 kromki bułki wrocławskiej na grzanki
Sposób przygotowania:
1. Cebule drobno posiekaj i uduś na maśle (możesz podlać wodą). Dodaj posiekany czosnek i jeszcze chwilę podduś.
2. Ziemniaki obierz, pokrój w drobną kostkę i dodaj do cebuli z czosnkiem. Wsyp przyprawy.
3. Zalej wrzącą wodą lub rosołem, tak by przykryły składniki. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, aż zmiękną.
4. W tym czasie przygotuj grzanki: pokrój pieczywo w kostkę i podsmaż z obu stron na maśle. Możesz też skropić oliwą i upiec w piekarniku.
5. Zmiksuj zupę, dodaj przyprawy, starty ser, posyp grzankami.
Zobacz także: