Krem serowo-ziemniaczny

Sycące, tanie i wcale nie nudne.Można je przyrządzić na setki sposobów, wyczarować z nich proste i wykwintne dania. Świetnie smakują nie tylko z mięsem lub rybą, ale i z innymi warzywami.

Pyszna, gęsta i aromatyczna zupa serowo-ziemniaczana zachwyci twoich gości
Pyszna, gęsta i aromatyczna zupa serowo-ziemniaczana zachwyci twoich gości123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 duże ziemniaki
  • 2 cebule
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 dag startego żółtego sera
  • łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 kromki chleba lub 4 kromki bułki wrocławskiej na grzanki

Sposób przygotowania:

1. Cebule drobno posiekaj i uduś na maśle (możesz podlać wodą). Dodaj posiekany czosnek i jeszcze chwilę podduś.

2. Ziemniaki obierz, pokrój w drobną kostkę i dodaj do cebuli z czosnkiem. Wsyp przyprawy.

3. Zalej wrzącą wodą lub rosołem, tak by przykryły składniki. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, aż zmiękną.

4. W tym czasie przygotuj grzanki: pokrój pieczywo w kostkę i podsmaż z obu stron na maśle. Możesz też skropić oliwą i upiec w piekarniku.

5. Zmiksuj zupę, dodaj przyprawy, starty ser, posyp grzankami.

Zobacz także:

„Droga przez mąkę”, czyli rozmowy o literaturze i kuchniStyl.pl
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas