Krem z kiszonej kapusty

Krem z kiszonej kapusty z wędzonym pstrągiem łososiowym.

Krem z kiszonej kapusty
Krem z kiszonej kapustymateriały prasowe

Składniki

  • ½ kg kapusty kiszonej
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 l wywaru na wędzonych żeberkach
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • ½ łyżeczki pieprzu białego
  • sól

Przygotowanie:

Kapustę przełożyć do garnka, podlać wodą i doprowadzić do wrzenia. Przyprawić zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Przykryć i gotować do miękkości.

W drugim garnku roztopić masło i podsmażyć na nim pokrojone w kostkę ziemniaki. Dorzucić posiekaną cebulę. Wymieszać. Po chwili zalać wywarem na żeberkach. Przykryć i ugotować.

Do garnka z ziemniakami i cebulą przełożyć ugotowaną kapustę. Przyprawić kminkiem i białym pieprzem. Przykryć i gotować przez 10-15 minut.

Po tym czasie wyłowić liście laurowe. Zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić solą do smaku.

Podawać z kawałkami wędzonego pstrąga oraz koperkiem.

"Ewa Gotuje": Krem z kiszonej kapustyPolsat

Zobacz także:

Styl.pl