Krem z kiszonej kapusty
Krem z kiszonej kapusty z wędzonym pstrągiem łososiowym.

Składniki
- ½ kg kapusty kiszonej
- 2 liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 l wywaru na wędzonych żeberkach
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- ½ łyżeczki pieprzu białego
- sól
Przygotowanie:
Kapustę przełożyć do garnka, podlać wodą i doprowadzić do wrzenia. Przyprawić zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Przykryć i gotować do miękkości.
W drugim garnku roztopić masło i podsmażyć na nim pokrojone w kostkę ziemniaki. Dorzucić posiekaną cebulę. Wymieszać. Po chwili zalać wywarem na żeberkach. Przykryć i ugotować.
Do garnka z ziemniakami i cebulą przełożyć ugotowaną kapustę. Przyprawić kminkiem i białym pieprzem. Przykryć i gotować przez 10-15 minut.
Po tym czasie wyłowić liście laurowe. Zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić solą do smaku.
Podawać z kawałkami wędzonego pstrąga oraz koperkiem.
Zobacz także: