Z cytryny
wycisnąć sok. Cebulę i pasternak
obrać, pokroić w kosteczkę. W
garnku rozgrzać masło. Zeszklić
na nim cebulę. Dołożyć pasternak.
Krótko razem podsmażyć
na dużym płomieniu. Podlać bulionem.
Przyprawić do smaku
solą, pieprzem i 2 łyżkami soku
z cytryny. Gdy zupa zawrze,
zmniejszyć płomień, gotować pod
przykryciem jeszcze 30 minut.
Na patelni rozgrzać olej. Zrumienić
na nim mielone mięso. Doprawić solą i pieprzem.
Trochę oregano odłożyć do dekoracji,
resztę posiekać i wymieszać
z mięsem. Zupę zmiksować
na gładko. Wymieszać ze śmietaną
i mlekiem. Ponownie podgrzać
i przyprawić do smaku solą,
pieprzem, cukrem oraz pozostałym sokiem z cytryny.
Gotową zupę rozlać.
Do każdej porcji włożyć
trochę mięsa. Udekorować oregano i ew. plasterkami pasternaku zrumienionymi
wcześniej na maśle.
Zobacz także: