Krem z pieczonych ziemniaków z boczkiem, szczypiorkiem i serem cheddar
Rozgrzewający, gęsty krem ziemniaczany z serem cheddar.

Składniki
- kilogram upieczonych ziemniaków
- 3 ząbki czosnku
- litr wywaru z kurczaka
- 80 g wędzonego boczku
- cebula
- 3 łyżki oleju
- łyżka masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- łyżeczka startej gałki muszkatołowej
- 70 g sera cheddar
- pół pęczka szczypiorku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Boczek kroimy w kostkę. Smażymy na suchej patelni do uzyskania chrupiących skwarków. W garnku rozgrzewamy masło z olejem. Smażymy pokrojoną cebulę z czosnkiem na złoty kolor. Następnie dodajemy pieczone ziemniaki. Po 4 minutach wlewamy bulion. Gotujemy 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zupę przelewamy do kielicha blendera. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowy krem podajemy z kwaśną śmietaną, serem cheddar, skwarkami z boczku oraz posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!