Krem z rzeżuchy

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, warto więc zacząć szukać kulinarnych inspiracji. A może coś nowego? Polecamy przepis na delikatny krem z rzeżuchy.

Krem z rzeżuchy z jajkiem
Krem z rzeżuchy z jajkiem123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • 2 szklanki rzeżuchy
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 jajka

Sposób przygotowania:

1. Posiekaną cebulę zeszklij na maśle. Dołóż pokrojone ziemniaki i zalej gorącym bulionem. Gotuj pół godziny z dodatkiem przypraw. Pod koniec dodaj rzeżuchę i zmiksuj.

2. Zabiel krem śmietaną i podawaj z jajkami ugotowanymi na twardo.

Zobacz także:

Zupa z makaronem i pestoStyl.pl
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?