Reklama

Krem z ziemniakami

Składniki

  • 1 kg bobu
  • cebula
  • 1 litr wywaru wołowego
  • 10 dag żółtego sera
  • pół szklanki śmietany
  • oliwa
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • natka pietruszki do dekoracji
  • 3 ziemniaki
  • pieprz i sól

Przygotowanie:

1. Bób ugotuj al dente w bulionie. Wyjmij, ostudź i obierz z łupinek. 

2. Ziemniaki obierz, umyj pod bieżącą wodą i pokrój w kostkę. 

3. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Wrzuć ziemniaki i razem chwilę podsmaż. 

4. Ziemniaki z cebulą przełóż do bulionu. Gotuj około 15 minut. Na 5 minut przed końcem dodaj obrany bób, zostawiając trochę do dekoracji. Garnek zdejmij z ognia, wsyp zioła i całość zmiksuj. 

5. Śmietanę wymieszaj z niewielką ilością mąki i zupy. Zaprawkę powoli wlej do garnka. Przed podaniem zupę udekoruj bobem i natką pietruszki. 

Reklama

Zobacz także:


Na żywo
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | zupa | zupa krem | ziemniaki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy