Krem z ziemniakami
Składniki
- 1 kg bobu
- cebula
- 1 litr wywaru wołowego
- 10 dag żółtego sera
- pół szklanki śmietany
- oliwa
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- natka pietruszki do dekoracji
- 3 ziemniaki
- pieprz i sól
Przygotowanie:
1. Bób ugotuj al dente w bulionie. Wyjmij, ostudź i obierz z łupinek.
2. Ziemniaki obierz, umyj pod bieżącą wodą i pokrój w kostkę.
3. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Wrzuć ziemniaki i razem chwilę podsmaż.
4. Ziemniaki z cebulą przełóż do bulionu. Gotuj około 15 minut. Na 5 minut przed końcem dodaj obrany bób, zostawiając trochę do dekoracji. Garnek zdejmij z ognia, wsyp zioła i całość zmiksuj.
5. Śmietanę wymieszaj z niewielką ilością mąki i zupy. Zaprawkę powoli wlej do garnka. Przed podaniem zupę udekoruj bobem i natką pietruszki.
Zobacz także: