Krem z ziemniaków i batata z chrupiącym bekonem

Proste, smaczne i dające dużo energii – takie walory mają dania z ziemniaków i batatów. Skuś się na talerz gorącej zupy z chrupiącym boczkiem!

Warto wiedzieć, że na świecie występuje aż 400 odmian batatów
Warto wiedzieć, że na świecie występuje aż 400 odmian batatów123RF/PICSEL

Składniki

  • 3 ziemniaki
  • batat
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 4 ząbki czosnku
  • cebula
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • kieliszek koniaku
  • 4 plastry bekonu
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1/3 szklanki śmietany 12 proc.

Sposób przygotowania:

1. Cebulę obierz, posiekaj i wrzuć na roztopione masło. Po chwili dodaj posiekany czosnek i smaż przez 5 min.

2. Obierz i pokrój ziemniaki oraz batata. Dodaj je do cebuli. Oprósz solą, pieprzem i gałką.

3. Zalej składniki wodą i gotuj przez 30 minut, do miękkości. Wlej koniak i śmietanę.

4. Nieco ostudź zupę i zmiksuj ją na krem. Rozlej do miseczek.

5. Na wierzchu ułóż podsmażony bekon i posyp szczypiorkiem oraz tartym parmezanem.

Zobacz także:

Krem z marchwii i soczewicyStyl.pl
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas