Reklama

Krem z ziemniaków i batata z chrupiącym bekonem

Proste, smaczne i dające dużo energii – takie walory mają dania z ziemniaków i batatów. Skuś się na talerz gorącej zupy z chrupiącym boczkiem!

Składniki

  • 3 ziemniaki
  • batat
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 4 ząbki czosnku
  • cebula
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • kieliszek koniaku
  • 4 plastry bekonu
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1/3 szklanki śmietany 12 proc.

Sposób przygotowania:

1. Cebulę obierz, posiekaj i wrzuć na roztopione masło. Po chwili dodaj posiekany czosnek i smaż przez 5 min. 

2. Obierz i pokrój ziemniaki oraz batata. Dodaj je do cebuli. Oprósz solą, pieprzem i gałką. 

3. Zalej składniki wodą i gotuj przez 30 minut, do miękkości. Wlej koniak i śmietanę. 

4. Nieco ostudź zupę i zmiksuj ją na krem. Rozlej do miseczek. 

5. Na wierzchu ułóż podsmażony bekon i posyp szczypiorkiem oraz tartym parmezanem.

Zobacz także:

Reklama
Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy