Reklama

Kremówki papieskie

Składniki

  • 2 płaty ciasta francuskiego na maśle (2 x 300 g)
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka śmietany kremówki 36 proc. tłuszczu
  • 25 g cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 6 żółtek
  • 100 g masła

Przygotowanie:

Wyłóż dwie płaskie blachy papierem do pieczenia i rozłóż na nich po płacie ciasta. Nakłuj widelcem. Piecz w 200 stopniach C przez 30 minut. Nierówności w rosnącym cieście nakłuwaj. 3. Zagotuj 1,5 szklanki mleka z cukrem. Wlej kremówkę, dodaj wanilię i znów zagotuj. 4. Zmiksuj resztę mleka z żółtkami i mąką. Wlej do zagotowanej masy i mieszając gotuj dwie minuty. Przykryj folią. Gdy ostygnie, utrzyj z miękkim masłem. 5. Na blaszce połóż pierwszy blat ciasta. Wyłóż masę kremową i wyrównaj. Połóż drugi blat i schłodź w lodówce przez 1-2 godziny. Przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem.

Reklama

Zobacz także:


Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy