Krewetki smażone z chilli

Pikantna kolacja obudzi i rozgrzeje zmysły. Uczta w stylu meksykańskim to niebanalny pomysł na wieczór we dwoje.

Sekret dobrze usmażonych krewetek? Surowe wrzuć na patelnię i poczekaj aż zaczną się zwijać, ale nie pozwól, by ogonek dotknął reszty krewetki
Sekret dobrze usmażonych krewetek? Surowe wrzuć na patelnię i poczekaj aż zaczną się zwijać, ale nie pozwól, by ogonek dotknął reszty krewetki123RF/PICSEL

Składniki

  • 200 g surowych lub mrożonych krewetek
  • 1 cebula dymka ze szczypiorkiem
  • 2-3 papryczki pepperoni (lub w mniej ostrej wersji kilka papryczek habanero)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 płaska łyżka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 cm imbiru
  • 1 łyżka nasion sezamu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj marynatę: połącz sos sojowy, miód, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir.

2. Dodaj do niej dymkę, szczypior i czerwoną paprykę (wydrążoną) pokrojone na duże kawałki oraz papryczki peperoni, wydrążone, pozbawione nasion i pokrojone na w paski. Na suchej patelni podpraż nasiona sezamu. Surowe krewetki obierz i spraw; mrożone rozmroź. Zalej marynatą i odstaw do lodówki na pół godziny.

3. Wrzuć krewetki z marynatą na patelnię i smaż kilka minut, mieszając. Podawaj z bagietką, posypane ziarnami sezamu.

Zobacz także:

Sajgonki z krewetkamiStyl.pl
Show
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?