Krewetki smażone z chilli
Pikantna kolacja obudzi i rozgrzeje zmysły. Uczta w stylu meksykańskim to niebanalny pomysł na wieczór we dwoje.

Składniki
- 200 g surowych lub mrożonych krewetek
- 1 cebula dymka ze szczypiorkiem
- 2-3 papryczki pepperoni (lub w mniej ostrej wersji kilka papryczek habanero)
- 1/2 czerwonej papryki
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 płaska łyżka miodu
- 1 ząbek czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- 1 cm imbiru
- 1 łyżka nasion sezamu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj marynatę: połącz sos sojowy, miód, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir.
2. Dodaj do niej dymkę, szczypior i czerwoną paprykę (wydrążoną) pokrojone na duże kawałki oraz papryczki peperoni, wydrążone, pozbawione nasion i pokrojone na w paski. Na suchej patelni podpraż nasiona sezamu. Surowe krewetki obierz i spraw; mrożone rozmroź. Zalej marynatą i odstaw do lodówki na pół godziny.
3. Wrzuć krewetki z marynatą na patelnię i smaż kilka minut, mieszając. Podawaj z bagietką, posypane ziarnami sezamu.
Zobacz także: