Krewetki z sosem chilli
Idealnie sprawdzą się jako wykwintna przystawka- są także dobrym afrodyzjakiem na kolację we dwoje!
Składniki
- 30 dag ugotowanych obranych krewetek tygrysich
- duża czerwona cebula 3 ząbki czosnku
- czerwona papryczka chili
- łyżeczka tartego imbiru
- łyżka sosu sojowego
- 3 łyżki słodkiego sosu chili
- łyżka chińskiego sosu śliwkowego
- pół szklanki bulionu warzywnego
- kilka gałązek szczypiorku
- 2 łyżki oleju sezamowego do smażenia
- olej rzepakowy
- sól
Sposób przygotowania:
1. W głębokiej patelni rozgrzej olej rzepakowy, dodaj drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir i pokrojoną papryczkę chili bez pestek.
2. Całość smaż kilka minut. Następnie wlej sos sojowy, sos chili i sos śliwkowy. Wymieszaj i dolej bulion.
3. Wszystko razem gotuj około 10 minut, wrzuć krewetki i chwilę podduś w sosie. Pod koniec dodaj szczypiorek.
Zobacz także: