Reklama

Krewetki z sosem chilli

Idealnie sprawdzą się jako wykwintna przystawka- są także dobrym afrodyzjakiem na kolację we dwoje!

Składniki

  • 30 dag ugotowanych obranych krewetek tygrysich
  • duża czerwona cebula 3 ząbki czosnku
  • czerwona papryczka chili
  • łyżeczka tartego imbiru
  • łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki słodkiego sosu chili
  • łyżka chińskiego sosu śliwkowego
  • pół szklanki bulionu warzywnego
  • kilka gałązek szczypiorku
  • 2 łyżki oleju sezamowego do smażenia
  • olej rzepakowy
  • sól

Sposób przygotowania:

1. W głębokiej patelni rozgrzej olej rzepakowy, dodaj drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir i pokrojoną papryczkę chili bez pestek. 

2. Całość smaż kilka minut. Następnie wlej sos sojowy, sos chili i sos śliwkowy. Wymieszaj i dolej bulion. 

3. Wszystko razem gotuj około 10 minut, wrzuć krewetki i chwilę podduś w sosie. Pod koniec dodaj szczypiorek.

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy