Reklama

Krokiety

Naleśniki są doskonałą bazą wielu dań obiadowych.

Składniki na ciasto:

  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • 120 g mąki tortowej
  • sól
  • 2 łyżki oleju

Składniki na farsz:

  • 400 g pieczarek lub świeżych grzybów
  • łyżka masła
  • łyżeczka mąki tortowej
  • 50 ml śmietany
  • 50 g żółtego sera do zapiekania
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz czarny mielony
  • olej do smażenia
  • do panierowania: 2 jajka i 150 g bułki tartej

Przygotowanie:

Podane na ciasto składniki miksujemy i odstawiamy na pół godziny do lodówki, a następnie smażymy naleśniki. Umyte, oczyszczone, pokrojone w małe kawałki grzyby dusimy na rozgrzanym maśle, prósząc pod koniec mąką. Doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy śmietaną. Dodajemy starty żółty ser i drobno posiekaną pietruszkę. Mieszamy i rozsmarowujemy na naleśnikach. Zwijamy w krokiety. Krokiety panierujemy w rozmieszanych jajkach i w bułce tartej. Obsmażamy ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.

Reklama

Zobacz także:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy