Krokiety ziemniaczane z kapustą

Kapusta jest niedroga, łatwo dostępna i bardzo smaczna. A do tego ma mało kalorii! Polecamy przepis na krokiety z ziemniakami i kapustą.

Proste w przygotowaniu krokiety to świetny pomysł na obiad
Proste w przygotowaniu krokiety to świetny pomysł na obiad123RF/PICSEL

Składniki

  • 1/2 główki kapusty
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 150 g słoniny
  • 1 kg ziemniaczanego purée
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka bułki tartej
  • po szczypcie soli, pieprzu i gałki muszkatołowej
  • po 1 łyżce posiekanej natki i koperku
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Słoninę pokrój w małą kostkę. Podsmaż razem z posiekaną cebulą. Dodaj poszatkowaną kapustę, koperek i natkę. Duś wszystko około 30 minut.

2. Do ziemniaków dodaj jedno jajko, masło, przyprawy i obie mąki, wyrób masę.

3. Uformuj z niej placki. Na każdy nanieś porcję kapuścianego farszu i zlep na kształt krokieta.

4. Obtocz krokiety w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż na oleju, aż się zarumienią.

Zobacz także:

Zmysłowe smaki: Krokiety z kapustą i grzybamiInteria.tv
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?