Krokiety ziemniaczane z kapustą
Kapusta jest niedroga, łatwo dostępna i bardzo smaczna. A do tego ma mało kalorii! Polecamy przepis na krokiety z ziemniakami i kapustą.

Składniki
- 1/2 główki kapusty
- 2 jajka
- 1 cebula
- 150 g słoniny
- 1 kg ziemniaczanego purée
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka bułki tartej
- po szczypcie soli, pieprzu i gałki muszkatołowej
- po 1 łyżce posiekanej natki i koperku
- olej
Sposób przygotowania:
1. Słoninę pokrój w małą kostkę. Podsmaż razem z posiekaną cebulą. Dodaj poszatkowaną kapustę, koperek i natkę. Duś wszystko około 30 minut.
2. Do ziemniaków dodaj jedno jajko, masło, przyprawy i obie mąki, wyrób masę.
3. Uformuj z niej placki. Na każdy nanieś porcję kapuścianego farszu i zlep na kształt krokieta.
4. Obtocz krokiety w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż na oleju, aż się zarumienią.
Zobacz także: