Reklama

Króluje od wieków na naszych stołach

Czy rzeczywiście kapusta jest tak zdrowa i każdy może ją jeść?

Kapusta - od wieków niepodzielnie króluje w polskiej kuchni. Czy słusznie? Ma sporo wody, niewiele białka i węglowodanów, jest niskokaloryczna - 100 g świeżej kapusty to zaledwie 30 kcal.

A ponadto walczy z infekcjami, leczy wrzody, odchudza, likwiduje obrzęki, a nawet może zapobiegać nowotworom. Tak działa zwykła biała kapusta i jej kuzynki.

 Surowe warzywo to dobre źródło błonnika, który reguluje trawienie, dając uczucie sytości na dłużej, a także utrudnia przyswajanie tłuszczów z posiłków.

Ma sporo witaminy C, witamin z grupy B, E i K i kwasu foliowego. Zawiera też siarkę, krzem, magnez, wapń, miedź oraz jod. Zielone liście dostarczą sporo chlorofilu, żelaza, miedzi i magnezu. To zaś sprawia, że kapusta jest znakomitym środkiem przeciw niedokrwistości.

Reklama

Lecznicze właściwości ma niezależnie od tego, w jakiej postaci ją zjadamy, ale najlepsza jest oczywiście na surowo. Podczas gotowania kapusta traci wiele cennych składników (np. witaminę C). Najwięcej składników odżywczych mają jej zewnętrzne liście.

Nie wszyscy mogą bez obaw, i bez ograniczeń delektować się kapustą. Ostrożnie powinny ją spożywać osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy. Kapusta zawiera bowiem sporo goitrogenów (najwięcej ma kapusta włoska 18-31 mg/100 g). Substancje te utrudniają przyswajanie jodu z posiłków, co osłabia pracę tarczycy.

Jest to również warzywo o silnych właściwościach wzdymających. Osoby o wrażliwym przewodzie pokarmowym po zjedzeniu kapusty mogą odczuwać gazy, wzdęcia, ból brzucha i uczucie pełności. Surową, gotowaną oraz duszoną kapustę źle znoszą także osoby cierpiące na schorzenia wątroby, dróg żółciowych oraz nadwrażliwe jelito.

1. Brukselka to jedno z najbogatszych źródeł wit.C. 100 g świeżej brukselki ma aż 94 mg tej witaminy. To prawie dwukrotnie więcej niż jest w cytrynie. Dlatego po to warzywo warto sięgać zwłaszcza w okresie jesienno- zimowym.

2. Włoska ma wyjątkowo dużo luteiny i zeaksantyny. Te barwniki występują również w siatkówce oka człowieka, gdzie pełnią funkcję wewnętrznych przeciwsłonecznych okularów, chroniących przed promieniowaniem UV.

3. Pekińska Choć jest równie zdrowa jak jej kuzynki, ma od nich mniej potasu i fosforu. Jest to ważne zwłaszcza dla osób cierpiących na przewlekłą niewydolność nerek i dodatkowo na nadmiar potasu i fosforu we krwi.

4. Czerwona Rubinowy kolor zawdzięcza antocyjanom (barwniki o silnych właściwościach przeciwutleniających), dzięki czemu opóźnia starzenie się organizmu oraz chroni przed nowotworami, w tym rakiem okrężnicy.

5. Bok choy Popularna w Chinach wyróżnia się zawartością beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Ma także sporo wapnia oraz substancji o działaniu przeciwzapalnym: nienasycone tłuszcze omega- 3 i kwas alfa-linolenowy.

6. Biała We Francji biała kapusta to jeden z domowych sposobów na obrzęki spowodowane gromadzeniem wody w tkankach. Wystarczy miseczka szatkowanej surowej kapusty skropionej octem winnym. Sok wyciśnięty ze świeżej kapusty rozcieńczony wodą to lek na wrzody żołądka i dwunastnicy.

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy