Reklama

Krucha tarta budyniowa z migdałami i gruszkami

Prawdziwie wykwintny deser, który zasmakuje nawet wybrednym? Polecamy przepis na obłędną tartę gruszkowo-budyniową.

Składniki

  • 250 g + 3 łyżki mąki
  • 130 g masła
  • żółtko
  • 100 g + łyżka cukru pudru
  • 50-60 g wody
  • szczypta soli
  • 3 gruszki
  • 2 jajka
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • garść migdałów w płatkach

Sposób przygotowania:

1. Z 250 g mąki, wody, 125 g posiekanego zimnego masła, żółtka, łyżki cukru pudru zagniatamy ciasto. Owijamy je folią i wstawiamy do lodówki na 30-60 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim wysmarowaną masłem formę. Spód nakłuwamy widelcem i przykrywamy papierem do pieczenia. Obciążamy ziarnami fasoli i pieczemy 15 minut w 200°C. Zdejmujemy papier z obciążeniem i dopiekamy 5 minut. 

2. Miksujemy 2 jajka, 100 g cukru pudru, 3 łyżki mąki, jogurt i cukier wanilinowy. Masę wylewamy na upieczony spód. Gruszki myjemy, kroimy w plasterki i układamy na budyniu. Posypujemy migdałami i pieczemy w 180°C przez 30 minut. 

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy