Krucha tarta budyniowa z migdałami i gruszkami
Prawdziwie wykwintny deser, który zasmakuje nawet wybrednym? Polecamy przepis na obłędną tartę gruszkowo-budyniową.
Sposób przygotowania:
1. Z 250 g mąki, wody, 125 g posiekanego zimnego masła, żółtka, łyżki cukru pudru zagniatamy ciasto. Owijamy je folią i wstawiamy do lodówki na 30-60 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim wysmarowaną masłem formę. Spód nakłuwamy widelcem i przykrywamy papierem do pieczenia. Obciążamy ziarnami fasoli i pieczemy 15 minut w 200°C. Zdejmujemy papier z obciążeniem i dopiekamy 5 minut.
2. Miksujemy 2 jajka, 100 g cukru pudru, 3 łyżki mąki, jogurt i cukier wanilinowy. Masę wylewamy na upieczony spód. Gruszki myjemy, kroimy w plasterki i układamy na budyniu. Posypujemy migdałami i pieczemy w 180°C przez 30 minut.
Zobacz także: