Krucha tarta z truskawkami
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać masło pokrojone na kawałki, jajko oraz szczyptę soli, cukier puder i 2 łyżki zimnej wody. Posiekać i szybko zagnieść ciasto. Uformować je w kulę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i przełożyć na stolnicę lekko oprószoną mąką. Ciasto rozwałkować na placek o wymiarach 24 x 32 cm. Prostokątną formę o wymiarach 19 x 27 cm posmarować tłuszczem. Spód i brzegi formy wylepić ciastem (by ułatwić sobie zadanie, rozwałkowane ciasto należy nawinąć na wałek, przenieść nad formę i powoli je rozwijać). Ciasto gęsto ponakłuwać widelcem. Przykryć kawałkiem pergaminu, na który wysypać suche ziarna fasoli (dzięki temu ciasto podczas pieczenia nie będzie się wybrzuszać). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 25 minut. Usunąć pergamin i fasolę. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i piec, aż ładnie się zrumieni.
Śmietanę wymieszać z cukrem wanilinowym i zagęstnikiem do śmietany. Ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać startą czekoladę. Krem rozsmarować na upieczonym kruchym spodzie. Truskawki oczyścić z szypułek, opłukać i osuszyć. Pokroić w grubsze plasterki. Ułożyć na warstwie kremu.
Galaretkę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Gdy zacznie tężeć, wylać na truskawki. Tartę schładzać 2 godziny w lodówce. Przed podaniem posypać grubym cukrem.