Krucha tarta z truskawkami

Rozpływająca się w ustach, aksamitna tarta z serkiem mascarpone i truskawkami.

Ciasto możesz udekorować listkami mięty lub oprószyć cukrem pudrem
Ciasto możesz udekorować listkami mięty lub oprószyć cukrem pudrem123RF/PICSEL

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • szczypta soli
  • 90 g cukru pudru
  • żółtko
  • 250 g mascarpone
  • 330 ml śmietany kremówki
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 400-500 g truskawek
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy pokrojone w kostkę masło, żółtko, cukier, sól i krótko wyrabiamy ciasto. Formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

2. Formę do tarty o średnicy ok. 25 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką lub kaszą manną. Ciasto wyjmujemy z lodówki i cienko rozwałkowujemy. Nawijamy na wałek i przekładamy do formy. Dokładnie wylepiamy boki. Spód nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Następnie wyjmujemy ciasto i nakrywamy papierem do pieczenia. Obciążamy fasolą i pieczemy ok. 15 minut, następnie usuwamy obciążenie i dopiekamy 10-15 minut do zarumienienia.

3. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy po łyżce mascarpone. Krem rozprowadzamy na ostudzonym cieście. Ozdabiamy pokrojonymi truskawkami.

Zobacz także:

Deser z malin, truskawek i pomarańczyStyl.pl
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas