Krucha tarta z truskawkami
Rozpływająca się w ustach, aksamitna tarta z serkiem mascarpone i truskawkami.
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy pokrojone w kostkę masło, żółtko, cukier, sól i krótko wyrabiamy ciasto. Formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
2. Formę do tarty o średnicy ok. 25 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką lub kaszą manną. Ciasto wyjmujemy z lodówki i cienko rozwałkowujemy. Nawijamy na wałek i przekładamy do formy. Dokładnie wylepiamy boki. Spód nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Następnie wyjmujemy ciasto i nakrywamy papierem do pieczenia. Obciążamy fasolą i pieczemy ok. 15 minut, następnie usuwamy obciążenie i dopiekamy 10-15 minut do zarumienienia.
3. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy po łyżce mascarpone. Krem rozprowadzamy na ostudzonym cieście. Ozdabiamy pokrojonymi truskawkami.
Zobacz także: