Kruche babeczki z mięsem
Wytrawne muffinki, świetne jako przekąska. Do mięsa możesz dodać drobno pokrojone i przesmażone pieczarki.
Sposób przygotowania:
1. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Wsyp sól, wymieszaj. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz, posiekaj nożem. Dodaj żółtko oraz wodę. Zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 60 minut.
2. Boczek pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Do miski włóż mięso. Dodaj cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, boczek oraz natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
3. Ciasto rozwałkuj. Wytnij z niego po 12 dużych i mniejszych kółek. Formę do muffinek posmaruj olejem i oprósz bułką tartą. Dno i boki wyłóż większymi kółkami (nadmiar ciasta odetnij). Włóż mięso. Wierzchy przykryj mniejszymi kółkami mocno je dociskając. Posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz ok. 30 min w temp. 200°C. Podawaj na ciepło lub zimno, np. z barszczem czerwonym.
Zobacz także: