Kruche babeczki z mięsem
Wytrawne muffinki, świetne jako przekąska. Do mięsa możesz dodać drobno pokrojone i przesmażone pieczarki.
Składniki
na ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 250 g zimnego masła lub margaryny
- 1 żółtko
- 125 ml zimnej wody
- duża szczypta soli
ponadto
- 500 g mięsa mielonego
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 100 g boczku
- ½ pęczka posiekanej natki pietruszki
- 1 jajko
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Wsyp sól, wymieszaj. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz, posiekaj nożem. Dodaj żółtko oraz wodę. Zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 60 minut.
2. Boczek pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Do miski włóż mięso. Dodaj cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, boczek oraz natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
3. Ciasto rozwałkuj. Wytnij z niego po 12 dużych i mniejszych kółek. Formę do muffinek posmaruj olejem i oprósz bułką tartą. Dno i boki wyłóż większymi kółkami (nadmiar ciasta odetnij). Włóż mięso. Wierzchy przykryj mniejszymi kółkami mocno je dociskając. Posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz ok. 30 min w temp. 200°C. Podawaj na ciepło lub zimno, np. z barszczem czerwonym.
Zobacz także: