Kruche ciasteczka pomarańczowo-pistacjowe
Oto przepis na na małe co nieco. Proste i szybkie w wykonaniu.
1. Oddzielamy białka jaj od żółtek. Białka ubijamy z 75 g cukru na sztywną pianę.
2. Ze środka laski wanilii wydobywamy miąższ i dodajemy do żółtek razem z połową soku z pomarańczy, otartą skórką, mieszamy. Żółtka łączymy z pianą z białek oraz mąką pszenną i ziemniaczaną. Powstałą masę przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy podłużne paski o długości ok. 4 cm. Pieczemy ok. 10 minut w 180ºC. Ciastka studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.
3. Cukier puder ucieramy z pozostałym sokiem z pomarańczy, aby powstał lukier. Pistacje obieramy z łupinek i drobno siekamy. Płaty skórki pomarańczowej kroimy w trójkątne kawałki.
4. Ostudzone ciasteczka dekorujemy lukrem i trójkątami skórki pomarańczowej. Na koniec każde ciastko posypujemy posiekanymi pistacjami.