Kruche ciasto sezonowe
Ten deser warto podać z lodami śmietankowymi lub waniliowymi.
Sposób przygotowania:
1. Z pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Mąkę przesiewamy, dodajemy pokrojone w kawałki masło, 8 łyżek cukru, cukier waniliowy, skórkę pomarańczową, szczyptę soli, siekamy nożem, a następnie krótko zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Blachę o wymiarach 20x20 centymetrów smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Jedną połowę ciasta rozwałkowujemy, wykładamy nim formę, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 20 minut. Z drugiej połówki formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i także wstawiamy do lodówki.
2. Jeżyny przekładamy na sitko i zanurzamy w wodzie, osuszamy. Owoce przekładamy do miski, dodajemy pozostały cukier, mąkę kukurydzianą, sok pomarańczowy i delikatnie mieszamy. Odlewamy nadmiar soku.
3. Orzechy włoskie drobno siekamy i wgniatamy do uformowanego w kulę ciasta kruchego, rozwałkowujemy. Jeżyny przekładamy na ciasto w blasze, wyrównujemy. Przykrywamy ciastem z orzechami, delikatnie dociskamy. Wierzch posypujemy brązowym cukrem i pieczemy około 45 minut w 175ºC. Ciasto studzimy w formie, kroimy na porcje i podajemy.
Zobacz także: