Kruche z zeszytu babci
Z wypiekami z kruchego ciasta świetnie radziły sobie nasz babcie. Dlaczego? Znały sposoby na jego wyrabianie. Jeżeli chcesz, aby kruche ciasto było idealne dodaj do niego kilka kropli soku z cytryny. Zanim zaczniesz je rozwałkowywać, włóż wałek do zamrażalnika na kilka minut, a blat obficie posyp mąką.
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy, dodajemy masło pokrojone w drobne kawałki, cukier puder, cukier waniliowy, żółtko, szczyptę soli, siekamy nożem, a następnie krótko zagniatamy, by składniki się połączyły. Z ciasta formujemy nieduży wałek, który owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Ciasto dzielimy na cztery równe kawałki. Każdy w miarę cienko rozwałkowujemy. Wierzch dokładnie smarujemy niezbyt grubo gotowym kremem czekoladowym i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Koła przecinamy na dziesięć równych trójkątów, które, od podstawy do ostrego końca, zwijamy w rogaliki.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Układamy w miarę luźno obok siebie ciastka i partiami pieczemy 15-20 minut w 180º C.
Rogaliki studzimy na kratce. Podobne słodkości możemy upiec z ciasta francuskiego, przygotowując je podobnie do tych z ciasta kruchego.
Zobacz także: